Nyelvtanulásról, gyereknevelésről, táplálkozásról, történelemről, jelenről és jövőről...

Hajnal Anett

Hajnal Anett

Miért tanul valaki magyarul?

2020. április 16. - Hajnal Anett

Persze a magyar gyönyörű nyelv, de ugye a legnehezebb is. Legalábbis ezzel riogatjuk a külföldieket. 

hungarianharyantalpixabay.jpg

De vannak olyan elszánt emberek, akiket nem ijesztenek el a legrettentőbb nyelvtörők (vagy mondjuk az "egészségedre", netalántán a "törülköző" kifejezések), és időt, energiát és pénzt nem kímélve nekiveselkednek a magyar nyelv elsajátításának.

Az utóbbi években rengeteg külföldi fiatal költözött Magyarországra. Ha a koronaválság előtt, ebédidő tájékán végigsétáltunk a multicégek budapesti irodaházai előtt, a kitóduló tömegben kis túlzással a világ bármely nyelvét illetően csiszolhattuk hallás utáni megértési képességeinket.

Bár a munkavégzéshez nem mindenhol van szükség a helyiek nyelvére, sok külföldi kezdett magyarul tanulni. Szerettek volna magyarul rendelni a büfében, megérteni, mi zajlik körülöttük, bekapcsolódni a kávészünetben a kollégákkal való beszélgetésbe... vagy megérteni az após-, anyósjelöltet. Mert a sok külföldi fiatal nem kis százaléka az itt töltött idővel arányosan egyre valószínűbben létesített párkapcsolatot magyar lánnyal/fiúval.

Hasonló indíttatásból tanulnak magyarul a külföldön élő magyar fiatalok házastársai is. Ők is sokat járnak ide, a magyar rokonokhoz, a kisbabák érkezésével pedig méginkább felerősödik a motiváció a tanulásra, mielőtt még a kétnyelvű bébik beelőznék a kedves mamát/papát.

Vannak olyanok, akik Magyarországon képzelik el a jövőjüket, például a nyugdíjas éveiket. És olyanok is, akik nagy számban, de szinte láthatatlanul már hosszú idő óta itt élnek - a kínai kolónia tagjai. Ők egy külön világot alkotnak. Ha akarják, a helyi nyelv ismerete nélkül is élhetik az életüket, de köztük is vannak, akik szeretnének jobban kapcsolódni a tágabb környezetükhöz.

Tegyük a szívünkre a kezünket: megtanulnánk bolgárul, ha egy-két évre Bulgáriába sodorna a sors? Elsajátítanánk a lengyel nyelvet (amit szintén nehéznek mondanak), ha Lengyelországba kerülnénk? Nem biztos, hogy mindannyian megtennénk. Annál inkább becsülhetjük azokat, akik idegen nyelvként bírkóznak a mi anyanyelvünkkel, a magyarral!

 

Van olyan külföldi ismerőse, aki magyarul tanul? Mutassa meg neki Freddie Mercury-t, amint a Tavaszi szél-t énekli. Vagy ezt a magyarul tanulóknak írott szöveget Mick Jagger családfájáról.

 

A kép forrása: Hári Antal, Pixabay

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnal-anett.blog.hu/api/trackback/id/tr1315614898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.04.18. 08:40:36

Az oroszoknál volt egy nagy sláger anno ... Számtalan zenei feldolgozást megért. Még ma is felhangzik nosztalgiaműsorokban a legújabb énekesgeneráció tolmácsolásában. Az egyik orosz Youtube kommentelő meghallotta a szám eredetijét magyarul -- na ez volt az a pont mikor úgy érezte, meg kell tanulnia magyarul és a magyar kultúra is nagyon érdekelni kezdte ...
www.youtube.com/watch?reload=9&v=wJGuyB_gU6A&fbclid=IwAR1c2W4cUGq5flp2RSR6iqA-PK2F533kk3LxcU1V5eynGQfNamy_df_ZE_M

Hajnal Anett 2020.04.18. 10:20:37

@Coco Binky: Megnéztem a videót, de őszintén szólva nem jöttem rá, mi a dal eredetije magyarul?

Hajnal Anett 2020.04.19. 10:47:11

@Coco Binky: Köszönöm! Cserébe :) belinkelem a lengyel tehetégkutatóban magyarul Omegát éneklő úriembert, hátha még nem ismeri. www.youtube.com/watch?v=mw4WOHmc37Y
süti beállítások módosítása