Nyelvtanulásról, gyereknevelésről, táplálkozásról, történelemről, jelenről és jövőről...

Hajnal Anett

Hajnal Anett

A berlini menzákról (majdnem teljesen) száműzik a húst

2021. augusztus 30. - Hajnal Anett

A berlini egyetemi menzákról majdhogynem száműzik a húst. Hogy miért? A diákszövetség képviselőjének nyilatkozata szerint a diákok nyomására, akik többször jelenzték, szeretnék, ha a menzák klímabarátabb módon működnének. Ezért az őszi szemesztertől kezdve a húsételek a kínálat csupán 4 százalékát fogják kitenni. 

canteenhansbraxmeierpixabay.jpg

A német menzákon már tíz éve lehet vegetáriánus és vegán ételeket is fogyasztani. A vegetáriánus étkezés százéves hagyományra tekint vissza az országban, ma már a lakosság körülbelül tíz százaléka, majdnem nyolcmillió német nem eszik húst. Sokan közülük klímavédelmi okokból döntenek így: az állattenyésztés széndioxid-kibocsátását szeretnék megspórolni Földünk érdekében.

Az egyetemek is kiveszik a részüket a klímavédelmi célok megvalósításában. Szakértőket alkalmaznak, akik terveket dolgoznak ki, hogyan tudna egy-egy intézmény klímasemlegessé válni. A cél érdekében energetikai felújításokat végeznek az épületeken és ösztönzik a munkatársaikat, hogy a vonattal is elérhető konferenciákra ne repülővel utazzanak. A menzákon is azért fognak kevesebb húsos ételt kínálni, hogy csökkentsék a szén/széndioxid/karbonlábnyomot.*

Nálunk is egyre többen mondanak le a húsról, még többen vannak viszont, akik el sem tudják képzelni az életüket rántott hús vagy pörkölt nélkül.

Pedig Magyarországon sem került mindig annyi hús az asztalra, mint manapság. Fónagy Zoltán történész ír arról, mit ettek eleink a monarcia idején. A 19. század elején a lakosság táplálékának kétharmad-háromnegyed része még gabonafélékből állt. A tehetősek persze nem vetették meg a húst, és voltak idők, amikor az átlagemberek is gyakran jutottak eme korábban és időnként később is drága fehérjeforráshoz.

Íme egy 19. század derekán nógrádi palócoknál rögzített heti menü:

vasárnap leves reszelt tésztával káposzta "öregen"(főzelék), ha van disznóhússal
hétfő bableves "sürüborsó" vagy kiszaggatott lisztpép ("bukta"), ill. főtt tészta ("haluska") valamelyike
kedd krumplileves káposzta "öregen", ha van, disznóhússal
szerda "ázalékleves" (borsó, lencse vagy káposzta) főtt tészta (metélt, "gége" vagy "haluska")
csütörtök rántott leves tojással káposzta "öregen", ha van, disznóhússal
péntek bableves főtt tészta ("laska", "gége")
szombat lencseleves zsíron sült krumpli

 

A kedd, a csütörtök és a vasárnap lettek volna a húsos napok, de nem mindenkinél került ilyenkor tényleg hús az asztalra. Káposztából, hüvelyesekből és tésztából viszont bőven kijutott. Ez az étrend abból az időből származik, amikor  az új technológiának köszönhetően már olcsó volt a búzaliszt. Korábban rengeteg kását ettek. Nem tudom, ma hány hétig bírnánk ezt a menetrendet. De ha ez van, ezt kell szeretni. 

Tudom, hogy egy egyszerű munkás család asztalában a szocialista időkben sem került sokszor húsétel, hétköznap inkább tésztát, főzeléket ettek. De azt is tudom, hogy a történelem során voltak olyan idők és olyan társadalmi osztályok is, amikor húst hússal ettek - mert megtehették.

Mást ettünk volna, ha máskor születünk, és akkor is, ha máshová. És nem is kellett volna hozzá az, hogy távoli, exotikus helyre pottyantson a gólya: ha Norvégiában jöttünk volna a világra, heringet reggeliznénk. Az étkezés a kultúra része, más korban vagy más régióban más a megszokott, a "normális". Eszed, nem eszed, nem kapsz mást.

Egy közeli hozzátartozóm szerint - annyit elárulnék róla, hogy középkorú férfi - jobb lenne, ha a klíma érdekében nem a húsról, hanem a ruháról mondanának le az egyetemisták. De legalább a lányok! Én megértem, teljesen igaza van abban, hogy a fast fashion üzletláncokban kapható ruhadarabok előállítása és szállítása óriási terheket ró a környezetre, ezért aztán egyre többször halljuk velük kapcsolatban a "klímabűnöző" kifejezést.

Én nem láttam jeleit, hogy mostanában a meztelenség irányába mennének a feminizmussal kacérkodó német egyetemista lányok, de örültem, hogy gyermekeim apja is szívén viseli a jövő iránt érzett aggályaimat, és akár még vizuális áldozatokra is kész lenne mindannyiunk túlélése érdekében. Megígértem neki, hogy amint ilyenirányú hírről hallok, azonnal beszámolok róla.

Addig is jobb lesz, ha mindannyian barátkozni kezdünk a gondolattal, hogy a klímaváltozás a katasztrófákon kívül (amikről lelkünk mélyén még mindig azt reméljük, hogy ha meg is történnek majd, akkor is másokkal esnek meg), a hétköznapi szokásaink megváltozásához is elvezet.

 

*szén/széndioxid/karbonlábnyom: úgy tűnik, annyira új az elképzelés, hogy még nem dőlt el, melyik lesz a leginkább elterjed magyar kifejezés a jelenségre...

 

 Több cikk a klímaváltozásról:

Nem a Te hibád a klímaváltozás

A gyerekednek nehezebb élete lesz, mint Neked

Érdekel, mi várható az életünkben a klímaváltozás miatt? Kövesd a blogot a Facebookon is!

 

Forrás:

Berliner Unis streichen Fleisch fast komplett aus dem Speiseplan, Spiegel 28.08.2021

Anzahl der Vegetarier und Veganer in Deutschland, de.statista.com 

Táplálkozás a Monarchia korában, Mindennapok Története Blog, Fónagy Zoltán

Magyar Néprajz, Anyagi kultúra 3, 1997, Magyar Elektronikus Könyvtár

kép: Hans Braxmeier, Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnal-anett.blog.hu/api/trackback/id/tr1416673516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2021.08.31. 12:01:22

akik azt hiszik, a bab is hus...

ez szanalmas inkabb mint követendő.

Hajnal Anett 2021.08.31. 12:56:29

@FILTOL: Én nem hiszem azt, hogy a bab is hús. Úgy látom, hogy voltak idők, amikor nem ehetett mindenki annyi húst, mint ma, és van egy olyan sejtésem, hogy még lesznek is olyan idők, amikor ez megint így lesz...

Tombolda · http://tombolda.fw.hu 2021.08.31. 14:25:36

:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

0.5 bit 2021.08.31. 16:01:21

"A berlini egyetemi menzákról majdhogynem száműzik a húst Hogy miért? A diákszövetség képviselőjének nyilatkozata szerint a diákok nyomására, akik többször jelenzték, szeretnék, ha a menzák klímabarátabb módon működnének."

Egyetemen eddig azt gondoltam a tájékozott okos emberek járnak.

Andy73 2021.08.31. 16:32:31

"a húsételek a kínálat csupán 4 százalékát fogják kitenni."
"ma már a lakosság körülbelül tíz százaléka, majdnem nyolcmillió német nem eszik húst"

Lehet, hogy az egyetemisták között több a vegetáriánus, de nem hinném, hogy többségben lennének. Akkor a 4 % húsétel majd gyorsan elfogy a menzán, a többiek meg máshol esznek majd.
Egyébként szerintem sem kell minden nap húst enni, elég 3-4-szer, mint annó a palócoknál. De kötelezni senkit sem kellene semmire. Az egészséges életmód fontosabb lenne a diákoknál és másoknál is: kevesebb pia, cigi és több sport a tanulás és a munka mellett is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.31. 16:53:12

Csak vigyázni a babbal, mert lehet, hogy a termesztése klímabarát, de a sok metán, amit az elfogyasztása után kieregetünk, már nem annyira. Sőt sokkal erősebb üvegházhatású, mint a CO2.

Amúgy meg a németek ismét csak bebizonyították, hogy az élen járnak, ha agyatlanul meg kell felelni valaminek - lásd pl. atomerőművek bezárása, s ezzel párhuzamosan szénbányák és széntüzelésű erőművek újranyitása, új gáztüzelésű erőművek a kiegyenlítéshez - mindez a környezetvédelem szent nevében.
Mégis mennyit számít, hogy a menzán nem adnak húst? Az ételpazarlás visszafogásával sokkal többet lehetne elérni, de hát fogyasztói társadalom, a fogyasztás mindenek előtt. Még akkor is, ha az élelmiszerek harmada a szemétbe kerül.

Hajnal Anett 2021.08.31. 17:48:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sajnos egy lépésben semmiképp nem lehet megoldani a klímakrízis problémáját, de el kell kezdeni próbálkozni. Épp ma láttam egyébként egy cikket egy automatáról, amiben (hamarosan) lejárt szavatosságú ételeket kínálnak, elkerülve ezzel, hogy kidobásra kerüljenek. www.express.de/nachhaltigkeit/db-ungewoehnlicher-snackautomat-ueberrascht-am-frankfurter-hbf-72564?cb=1630424392056

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.31. 20:10:56

@Hajnal Anett:

Ötletes a Rettomat szó. :D

De a menzai húsmellőzés inkább csak Augenauswischerei, eine Alibihandlung. Igazad van, hogy valahol el kell kezdeni, de ennek inkább csak hírértéke van, semmint valódi értéke.

Hajnal Anett 2021.08.31. 21:53:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Csak nem kollega? Eléggé hasonlóan gondolkodunk. Nyilván ez az automata is arra jó leginkább, hogy felhívja a figyelmet.
Mert a hírérték is érték, nem? :) Szerintem azért, mert megállunk egy pillanatra, és elgondolkodunk, hogy hoppá, itt valami történik...

fifibá55 2021.09.07. 14:24:43

Legfeljebb megnő a dönerárusok száma a környéken.

Örömhernyó 2021.11.05. 02:03:35

Legszebb, amikor a nyugati vegak, vegánok sok ezer kilométerről odaszállított avokádóval vagy chia maggal pózolnak. Mert az rendben van, de a csirkehús, ami sokszorosan kevesebb ökolábnyommal bír, mint mondjuk a sertés vagy marha, az nincs rendben.

A vegetarianizmus elég régi hagyomány a németeknél, olyan híres német vezetők is hódoltak ennek, mint Hitler. Én inkább nem akarok vele egy platformra kerülni még étkezés tekintetében sem.

Lassan kezdem elfogadni a migránsokat is, ugyanis a töröknek, afgánnak nem fogják tudni beadni, hogy nincs hús, ők hagyományosan étkeznek majd. Eredmény: nő a kebabosok forgalma.

"De ha ez van, ezt kell szeretni." - De hát pont az a helyzet, hogy ma nem csak ez van. Lehetne választani, lehetne környezetbarátabban előállítani a húst stb.

A németek közben a bezárt atomerőműveik mellett francia atomerőművekből importálnak áramot. Térdelve elégítik ki Putyin minden kívánságát, hogy biztosítsák a földgázellátásukat. Másoknak ugyanezt ezt meg akarjak tiltani. Képmutató banda.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.05. 09:50:21

@Örömhernyó:

"a töröknek, afgánnak nem fogják tudni beadni, hogy nincs hús, ők hagyományosan étkeznek majd. "

Ha hinni lehet a híreknek, akkor az afgánok mostanában éppen leszokóban vannak a húsról, hála a tálib hatalomátvétel okozta élelmiszerehiánynak. :P

A migránsok általad említett okból való elfogadásávak vigyázz. Valójában az európai kormányok összeesküvéséről van szó: azért hozzák be az iszlám migránsokat, mert azt akarják elérni, hogy az iszlamisták hatására Európában is élelmiszerhiány lépjen fel, így akarják védeni a természetet, leszoktatva az embereket a húsról.

Még régebben láttam Grétácskáról (a Thunbergről) egy fényképet. Egy vonat kupéjában fotózták le, azt szemléltetvén, hogy környezetbarát módon utazik. Előtte az asztalon meg ott volt egy rakás sok ezer kilométerről oda szállított déligyümölcs.

"A németek közben a bezárt atomerőműveik mellett francia atomerőművekből importálnak áramot."

Meg újra megnyitják a szénbányákat. Mert hát mennyivel környezetbarátabb szénerőműben előállítani az áramot, mint atomerőműben. Végtére is a szén egy természetes anyag, tehát környezetbarát, míg a dúsított urán minden, csak nem természetes. :DD
süti beállítások módosítása