Nyelvtanulásról, gyereknevelésről, táplálkozásról, történelemről, jelenről és jövőről...

Hajnal Anett

Hajnal Anett

Milyen lesz az életünk 2050-ben?

2021. november 02. - Hajnal Anett

Hogyan változik az életünk a klímaváltozás miatt?

A csapból is a klímaváltozás folyik, akartam írni, de szerencsére a csapból (még) tiszta, iható minőségű víz folyik nálunk.

De az igaz, hogy nem telik el nap, hogy ne hallanánk a környezetvédelem szükségességéről. Szakértők számolnak be a már látható nyugtalanító jelekről és  figyelmeztetnek a várható vészes következményekre. Nagyhatalmú politikusok tanácskoznak, megállapodások kötnek, majd elégedetten nyilatkoznak a saját teljesítményükről.

Elhisszük, hogy fogynak a jégtáblák a jegesmedvék alatt északon és egyre kevesebb az ivóvíz a sivatagos délen, de nehéz elképzelni, hogy mindez milyen hatással lehet a mi életünkre itt Közép-Kelet-Európában.

Németországban két, a témával már évek óta foglalkozó újságíró, Nick Reimer és Toralf Staud állított össze egy vastag könyvet "Deutschland 2050" címmel, amelynek témája, ahogy az alcím is jelzi: Hogy változtatja meg az életünket a klímaváltozás. 

A két szerző az alábbi videóban fejti ki a véleményét.

Úgy gondolják, hogy Németországban 2050-ben általában véve melegebb lesz a hőmérséklet, mint manapság, bár hirtelen lehűlések is előfordulnak majd. Vagyis kiszámíthatatlanabb lesz az időjárás, gyakoribb felhőszakadásszerű esővel, amelyek ugyanúgy áradásokhoz vezetnek majd, ahogy az idén nyáron is megtörtént. A szerzők szerint ugyanis lehetetlen elég nagy csatornákat építeni, amely képes lenne elnyelni az ilyen mennyiségű hirtelen csapadékot.

A meleg miatt klimatizálni kell a kórházakat és az idősotthonokat. Többről van szó, mint a kánikula okozta kellemetlenségről. Negyven fok fölött az emberi test nem tud hőt leadni, és ez halálhoz vezet.
Volt már erre példa: 2003-ban Európában 70 ezer ember halt meg a szokatlan hőség miatt, ahogy arról a Spiegel is beszámolt.

A videóban elhangzik az a hihetetlen adat, mely szerint az utóbbi években már több ember hal meg a hőség miatt, mint közlekedési balesetben.

Reimer és Staud kitér arra, hogy a vagyoni helyettől is függ majd, ki hogy éli túl a megváltozott klíma okozta nehézségeket. Aki megteheti, nyilván klímaberendezést szereltet a lakásába, a szegényebbek azonban ezt nem engedhetik meg maguknak - emiatt nő majd a társadalmi egyenlőtlenség, ami politikai feszültségekhez vezethet.

Ha valakinek van elég pénze, elköltözhet más környékre, mert lesznek olyan területek, amelyeket kevésbé érintenek a klímaváltozás következményei. Más helyeken elértéktelenednek az ingatlanok. Árvizveszélyes környéken drágább lesz a biztosítás, vagy nem is lehet majd biztosítást kötni a házakra.

Ha az ember egy kicsit is elgondolkodik, sejti, hogy a jelenleginél többet fizetünk majd az energiáért és az alapvető élelmiszerekért. Drágább lesz az utazás, a nyaralás.

A könyv szerzői a beszélgetésbe igyekeznek némi pozitívumot is becsempészni, és azt mondják, sok mindenre van megoldás, de ezek a megoldások nagyon drágák lesznek. A német újságírók hangot adnak aggodalmunknak, vajon Németország elég erős lesz-e ehhez gazdaságilag? Némi bizakodásra adhat okot, mondják, hogy Észak- és Közép-Európa a világ más részeihez, például Dél-Európához képest kevésbé érintett a klímaváltozás negatív hatásai által. Akár még nyerhet is gazdasági értelemben, ha új termelési ágak indulnak (újra) a régióban. Bár itt felmerül a kérdés, hogy honnan szerzi a nyersanyagot, és kinek tudja majd eladni az árukat.

Az újságírók nem tartják magukat a hollywoodi forgatókönyvekhez, és nincs happy end a beszélgetés végén. Azt mondják, el kell felejtenünk azt az ígéretet, amit minden generáció szeretne örökül hagyni, hogy a gyerekeinknek majd jobb élete lesz, mint nekünk. Ennek vége - mondják. A politika feladata lenne a katasztrófa megelőzése - teszik hozzá.

Egy nemzetközi osztályozási rendszer szerint egyébként Németország a világ összes országa közül a 10. helyen áll a klímaváltozás okozta veszélyeztetettségben illetve a veszélyekre való felkészültségben. A németeknél jobb helyezést a skandináv országok, illetve Ausztria, Svájc, Új-Zéland és Szingapúr ért el. Magyarországot a 46. helyre sorolták. Nálunk rosszabb jövőt jósolnak az európai országok közül Bulgáriának, Albániának, Bosznia-Hercegovinának, Modáviának, Ukrajnának és Horvátországnak. Szebb jövőt várnak Szlovéniában, Szlovákiában és Lengyelországban. Ez a rangsorolás ITT tanulmányozható.

További cikkek:

A magyarok többsége komolyan veszi a klímaváltozást 

Mit keresett Udvaros Dorottya a klímasztrájkon?

Meddig éltek őseink?

 

 

Nick Reimer - Toralf Staud: Deutschland 2050 – wie der Klimawandel unser Leben verändern wird, Kiepenheuer & Witsch, 2021

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnal-anett.blog.hu/api/trackback/id/tr3016655608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2021.11.05. 01:19:24

A klímaváltozás nem jelent semmi olyat, amihez az ember ne alkalmazkodhatna Európában. Ezek megoldható kihívások, a klíma többször változott a történelem során, most pedig az európai embernek sok eszköz, forrás áll rendelkezésére az alkalmazkodáshoz. Már amennyiben a németek maradnának többségben az országban.
Ami megoldhatatlan probléma, az a migráció. 2050-ben Németország nagyon nem olyan lesz, mint manapság. És a szétzilált társadalom miatt nem lesz lehetősége a gazdasági és környezeti kihívásokhoz alkalmazkodni.
Ugyanis a németek bedobtak a gyeplőt a lovak közé és bárkit befogadnak, így teljesen hibás következtetéseket vonnak le a jövőre nézve, nemhogy 2050-ig, de 5 évre előre se látnak. A németek száma rohamosan zuhan, az álszír, afgán, iraki, pakisztáni, indiai, kongói, török meg egyre több. Ők nem úgy fogják kezelni a környezeti problémákat, mint a németek, ezért teljesen hibás azt feltételezni, hogy a mai német társadalomnak kell majd szembenéznie a 2050-es kihívásokkal.

Örömhernyó 2021.11.05. 04:55:14

@Almandin: Áradasok mindig is voltak, az Alföldön levágták, szabályozták a meanderező Tiszát, ami az egész Alföldet elárasztotta 150 évvel ezelőttig minden évben. Aztán ha a Tisza visszatér, akkor van pánik.
Az ember korábban nem volt hülye, hogy ártérbe költözzön, most meg azt hiszik, hogy több ezer éves folyók, tengerek mellé jó ötlet építkezni. Ezek megoldható problémák, ha picit gondolkodnak az emberek.
És a legfontosabb kérdés, hogy ezeknek a problémáknak a megoldásához mennyiben járul hozzá több millió álszír, török, szomáliai, afgán, bangladesi és pakisztáni migri.
Mert ők aztán a saját hazájukban se voltak képesek rendet tartani.

Hajnal Anett 2021.11.05. 06:47:13

@Almandin: Köszi a hozzászólást az idevágó linkkel! Aki megnézi a videót, láthatja, hogy van, aki felismerte a problémát és a megoldásra koncentrál, ahelyett, hogy a kevésbé szerencsés helyre születetteket hibáztatná.

Örömhernyó 2021.11.05. 09:11:38

@Hajnal Anett: Egy áradásról készített riportból messzemenő következtetéseket tudtok levonni, ha ez áll érdeketekben. Rokonom átélte az 1970-es szegedi árvizet, folyóparton ez előfordul. Magasabbra kell építeni a partfalat és gátakat. Mert a Tiszát már előtte több, mint 100 évvel szabályozták, elvéve az ártereket.
Egyelőre 5 évre nem tudnak előre tervezni nyugaton, nemhogy 2050-ig. Kapkodnak, mozgalmárkodnak, álmegoldásokkal villognak. Közben a világ többi része röhög rajtuk vagy segélyért beköltözik hozzájuk.

Almandin 2021.11.05. 12:51:18

@Örömhernyó: Szeged elhelyezkedése olyan, hogy erősen veszélyeztetett árvizek szempontjából. A "lavór", a Kárpát-medence alján helyezkedik el, a vizek oda folynak. Emiatt már romba is dőlt egyszer.
A klímaváltozás gyakoribbá és erősebbé tette az árvizeket. Nyilvánvaló, hogy egy riportból nem lehet az egész problémát kielemezni, de érzékelteti, mi a gond. Ez csak a kezdet. Klímamenekültek Európában is vannak, lesznek, nemcsak máshol. Egy németországi várost nyáron pl. olyan villámárvíz ért, hogy ki kellett üríteni. Olyan helyeken dőlnek romba egész városok, ahol 10-20 éve még biztonság volt és az emberek nem gondolták volna, hogy ez vár rájuk. Ráadásul a villámárvízhez sokszor folyó se kell. A hirtelen lezúduló sok csapadék okozza. A klímaváltozás erősebb viharokat okoz, ezeknek a következményei a villámárvizek. Tornádó is több van és erősebbek. Európában ez régebben sokkal ritkább volt, ma gyakoribb és több kárt okoz.
süti beállítások módosítása