Nyelvtanulásról, gyereknevelésről, táplálkozásról, történelemről, jelenről és jövőről...

Hajnal Anett

Hajnal Anett

A soványság legnagyobb veszélye

2020. február 13. - Hajnal Anett

A hirdetéseket nézve, magazinokat olvasva könnyen az lehet az ember benyomása, hogy mindenki fogyni szeretne. Nemcsak a divat miatt, hanem az egészségükért is sokan fogyókúráznak, hiszen szinte bármilyen betegségről van szó, a túlsúly mindig ott szerepel a kockázati tényezők között.

Lehet, hogy nehéz elképzelni, de nem kevesen vannak a túlparton, vagyis olyanok, akik hízni szeretnének, de sehogy sem tudnak. Mert létezik olyan, hogy genetikailag sovány, bármennyire is hihetetlen, esetleg bosszantó egyesek számára. A vékony alkatúak egy része nyilván meg is van elégedve a helyzetével, és élvezi, hogy látszólag büntetlenül tömheti magába az édességeket, a gyorsételeket és gyakorlatilag bármit, amitől mások a vonalaik érdekében kénytelenek távol tartani magukat.

Kevesen vagy túl későn ébrednek rá, hogy ez a büntetlenség valójában tényleg csak látszólagos, és általában nem is tart örökké. Ha valaki vékony, amióta az eszéd tudja, hozzászokhat, hogy eleressze a füle mellett az életmódbeli, vagyis táplálkozást és mozgást érintő tanácsokat, mondván: ez őt mind nem érinti, hiszen ő sovány! Diétázni, sportolni csak a kövéreknek kell, nem igaz? A válasz természetesen: nem.

thinpixabaygerdaltman.jpg

Mozgásra minden embernek szüksége van, nemcsak a kalóriák elégetése miatt. Az egész szervezet igényli, méghozzá nem csak a test (gerinc, izületek, ér - és emésztőrendszer stb), de a lélek is. A mozgás nagyszerű fegyver például a depresszió ellen is. És azt sem csak a kilók miatt érdemes meggondolnunk, mivel tápláljuk a testünket. Minden ellenkező elképzeléssel szemben a cukorbetegség nem csak kövér embereknél alakulhat ki. A finomított cukrok senkinek nem tesznek jót. A tejet szintén kerülnie kellene a többségnek. "A laktózintolerancia nem betegség, hanem az emlősök természetes állapota."

A soványság legnagyobb veszélye tehát az, hogy a vékony emberek figyelmen kívül hagyhatják az egészégügyi tanácsokat, gondolván, ezek rájuk nem vonatkoznak. Látszólag jó ideig sokszor nincs is baj, amikor pedig megjelennek a krónikus betegségek, gyakran úgy tűnik, már késő. És még az a kiskapu sem marad, mint a kövéreknek, miszerint: "Adjon le pár kilót, és mindjárt jobb lesz a vérnyomása/vércukra/térdizületi gyulladása!"

 

Kép forrása: Pixabay, Gerd Altmann

 

Tetszett? Nézz körül a blogon, és olvass a Vaterán talált fotóról az ükapám vendéglőjéről vagy arról,

hogy 40 évesen még fiatal vagy!

És kövesd a HajnalAnettBlog facebook oldalát! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnal-anett.blog.hu/api/trackback/id/tr2915432196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.02.13. 18:26:33

Amennyire én tudom, a kuruzslás jelen állapota szerint a táplálkozással kapcsolatos problémák nagy részét a felhalmozott zsír okozza.

"A mozgás nagyszerű fegyver például a depresszió ellen is."
Ez attól függ. Ha hajlamos vagy rácuppanni mindenféle kábítószerre, akkor a mozgáskor felszabaduló szerotonin is a jó barátoddá válhat, de ez erősen egyénfüggő. Van akinél ez sok örömöt vált ki, van akinél jóval kevesebbet, vagy épp semmit. Ez utóbbinak csak szívás a mozgás. Persze igaz ez más függőséget okozó szerre (dohányzás, alkohol) is. Van aki egy szál cigitől is függővé válik, és van aki mint Pl. én, gyerekkorában több doboz cigit is elszívott, mégsem szokott rá.

"Minden ellenkező elképzeléssel szemben a cukorbetegség nem csak kövér embereknél alakulhat ki."
Ja, van Pl. I-es típusú cukorbetegség is, viszont az autoimmun és 100%-ban a génjeiden múlik, amennyire én tudom, kb. semennyire nem tudod életmóddal vagy táplálkozással befolyásolni a kialakulását. Persze igazából a II-eshez is kell génhiba, de ott az elhízás is kockázati tényező.

"A laktózintolerancia nem betegség, hanem az emlősök természetes állapota."
Igen, az emlős állatoké. Csakhogy mi emberek vagyunk, és amikor elkezdtünk civilizálódni, az állattenyésztéssel együtt kialakult és elterjedt a laktóz megemésztéséhez szükséges génmutáció is.

Muhammad Balfas 2020.02.13. 19:59:14

A megfelelő testsúlyú emberek kb. 15-20 %-ának is hasonlóan magas a zsigeri zsír állomány szintje , mint a túlsúlyosok többségének..

Irbisz 2020.02.13. 20:22:31

@midnight coder:
""A laktózintolerancia nem betegség, hanem az emlősök természetes állapota."
Igen, az emlős állatoké. Csakhogy mi emberek vagyunk, és amikor elkezdtünk civilizálódni, az állattenyésztéssel együtt kialakult és elterjedt a laktóz megemésztéséhez szükséges génmutáció is.""
Pontosan. Helyesebben a nem-állattenyésztő népek leszármazottainál nem alakult ki ez a mutáció, náluk tényleg a laktózintolerancia az általános.
szóval az egyénfüggő, kinek érdemes kerülnie a tejtermékeket, és kiknek értékes táplálék, akinek viszont ostobaság elkerülnie ezeket

Irbisz 2020.02.13. 20:33:23

Egyébként nem is értem a t. bloggert, az általa belinkelt cikkben világosan benne van hogy "A tejfogyasztás most is egészséges azok számára, akiknek ez nem okoz gondot. Sokat elmond, hogy egyre inkább a laktázperzisztens címkét illesztjük ezekre az emberekre, és nem az emberiség többségét illetjük a laktózintoleráns jelzővel. "
annak meg máshol lehet utánanézni, h a magyar népesség -mint az európaiak általában- jóval nagyobbik része nem érintett, 10-35% csak azok aránya, akiknél fennáll az intolerancia

Nincs közöttünk csicska 2020.02.14. 10:06:07

vilag legnagyobb marhasaga, hogy a finomitott cukrot meg a tejet kerulni kell

a degeneralt mindenre allergias majmok keruljenek amit csak akarnak ugyis megdoglenek (par szaz eve meg se szulettek volna vagy tajgetosz, gyerekhalandosag)

ma ezek az iraskenyszeres butalipcsyk eletben maradnak 12 allergiajuk ellenere es terjesztik agybetegsegeiket

Az egeszseges eletmod jozan paraszti esz kerdese, enni kell mindent, mertekkel, es mozogni, dolgozni kell, de azt is mertekkel.

Amen

midnightcoder2 2020.02.14. 10:59:30

@Nincs közöttünk csicska: Mondjuk ha a polgár kimegy a természetbe kb. három dolgot talál amit meg tud enni: az érett gyümölcsöt (ami nagyrészt cukor), a mézet, illetve a különbözõ állatkákat (de ehhez már tûz is kell). Azok a zöldségek, amik a mai korszerû táplálkozás alapjai, pár száz éve még nem is léteztek - pláne nem a mai földet, napfényt soha nem látott tömeggyártott formában. Ezért hülyeség a veganizmusnak az az állítása is, hogy mi növényevõk lennénk: a növényevõ legfõbb ismérve, hogy a természetben nagy mennyiségben lévõ füvet, leveleket, fakérget meg tudja emészteni. Na, mi nem...

Muhammad Balfas 2020.02.15. 10:36:51

@midnightcoder2: Sztem az erdei gyümölcsök azért nem annyira édesek mondjuk mint egy nektarin..és a mézért is meg kellett küzdeni, nem csak a polcról leemelni..Szóval mennyiségileg azért ez korlátozás cukor szempontjából..:)
süti beállítások módosítása