Nyelvtanulásról, gyereknevelésről, táplálkozásról, történelemről, jelenről és jövőről...

Hajnal Anett

Hajnal Anett

Családkutatás kezdőknek

2020. február 20. - Hajnal Anett

Sokan vagyunk, akik szeretnénk többet tudni az őseinkről - de hogyan kezdjünk hozzá a kutatáshoz?

Egy kis összefoglaló a keresés első lépéseiről, a lelőhelyekről és a segítő csoportokról.

geneologypixabaydarkworkx.jpg

 

ELSŐ LÉPÉSEK

1. DOKUMENTUMOK ÖSSZEGYŰJTÉSE

(születési, házassági és halotti anyakönyvi kivonatok, gyászjelentések, keresztlevelek, munkakönyvek

naplók, levelek, fényképek)

A legjobb lenne, ha a családi fiókokban kezdenénk a kutakodást. Érdemes felkeresni távolabbi rokonokat is, hátha előbukkan valami, ami értékes adatokat tartalmaz. Van, aki nem szívesen beszél a múltról, van, aki nem tartja azt fontosnak, velük nem könnyű a dolgunk. De ha szerencsénk van, az is kiderülhet, hogy már más is nekikezdett a rokonságban a családkutatásnak - ő különösen nagy segítségünkre lehet.

2. ADATOK KIGYŰJTÉSE ÉS RENDSZEREZÉSE

(születési idők, születési helyek, halálozási dátumok és helyszínek)

A kincskeresés mámoros időszaka után jönnie kell a tényszerű adatok kigyűjtésének és rendszerezésének. Minden apró részlet fontos lehet, még ha első pillanatban nem is tűnik annak. Például, ha egy család idősebb gyermekeit máshol keresztelték, mint a fiatalabbakat, sejthetjük, hogy időközben költözött a família. Ehhez a felismeréshez az kellett, hogy nem csak a keresztelés időpontját, hanem a helyszínét is feljegyeztük, és később a két adatot összehasonlítottuk egymással.

Ha kimerítettük a családi archívumot (és a rokonokat), irány a levéltár és a virtuális lelőhelyek!

 

TOVÁBBI KUTATÁS HELYSZÍNEI:

- levéltárak

Magyar Nemzeti Levéltár

Budapest Főváros Levéltára

Én rengeteg dokumentumot találtam a BFL-ben. Mindjárt a kutatás eljén ükapám végrendelét, benne ezt a mondatot: "német nyelven megmagyaráztatott". Azóta tudom (a családi emlékezetben feledésbem merült), hogy az Óbudán született és 1910-ben itt elhunyt elődöm haláláig nem tanult meg tökéletesen magyarul.

 

helyi levéltárak

egyházi levéltárak

 

- internetes adatbázisok

Familysearch

Itt rengeteg keresztelési és halálozási anyakönyvet találhatunk, nem csak Magyarországról - bár a kereséshez szükség van némi türelemre. Számomra például itt derült ki, hogy az ükanyám nem "talán a szülés miatt halt meg", ahogy a családban mondták. Bár igaz, hogy született még egy gyereke, de tbc-ben vesztette életét az anya és a gyermek is. 

Hungaricana 

Kategóriák szerint kereszhetünk: árvaszéki ügyek, büntetőügyek, hagyatéki ügyek, közjegyzői okiratok, polgári perek, kihirdetett végrendeletek. 

Gyászjelentések

A régi gyászjelentések nemcsak az elhunytról, de a családjáról is fontos adatokat tartalmaznak, mivel általában felsorolják a hozzátartozókat. Világosan látjuk a házastársakat, a gyerekeket és azok házastársait, az unokákat.

Arcanum

Régi újságokat olvashatunk előfizetés ellenében. Nemcsak a kort ismerhetjük meg, hanem konkrét híreket is megtudhatunk őseinkről. Az ingatlan adás-vétel, hirdetés rovatokban, vagy például egy bál résztvevőinek névsorában is felbukkanhat a nevük. Én egy rövid cikkből tudtam meg például, hogy a dédanyám egyik testvére buszjáratot tervezett indítani a vendéglőjéhez.

MACSE (Magyar Családtörténet-Kutató Egyesület) 

Az adatbázisokban kincsekre lelhetünk, előadásokat is szerveznek. 

Fortepan 

A rengeteg régi kép között némi szerencsével saját családtagjainkra is bukkanhatunk. Ehhez persze tudnunk kell a nevüket vagy azt, hogy hol éltek.

Vatera

Több képeslapot is vásároltam már, amelyek valaha a családom kisboltját vagy vendéglőjét reklámozták. Íme egy konrét eset: Vaterán talált fotón az ükapám vendéglője.

 

Ha nem csak száraz adatokat szeretnénk birtokolni, hanem az a célunk, hogy többet megtudjunk arról, hogyan is éltek az őseink, meg kell ismernünk a kort, amelyben éltek, azaz háttértudásra van szükségünk.

HÁTTÉRTUDÁS:

történelemtudomány

irodalmi művek, naplók

 

Manapság nagy segítséget jelenthetnek a hasonszőrű kutatókat összefogó csoportok is. Általuk nemcsak abban nyugodhatunk meg, hogy nem vagyunk egyedül fura hobbinkkal, de nagyon sokszor komoly segítséget is kaphatunk a nálunk tapasztaltabbaknál.

FACEBOOK CSOPORTOK:

Régi Családi Fotók,

Budapest Régi Képeken,

Családfakutató és Múltidéző Fórum,

Levéltárban (is) Kutatók Társasága

 

Sok örömet és némi szerencsét kívánok a kutatáshoz!

 

Tetszett? Kövesd a HajnalAnettBlog Facebook oldalát! Lépj be a Régi Családi Fotók facebook csoportba!

Kép forrása: DarkWorkX, Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnal-anett.blog.hu/api/trackback/id/tr6115477216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása