Nyelvtanulásról, gyereknevelésről, táplálkozásról, történelemről, jelenről és jövőről...

Hajnal Anett

Hajnal Anett

Létezik olyan, hogy genetikailag sovány

2020. január 23. - Hajnal Anett

Bebizonyosodott: a vékony emberek egyszerűen mázlisták! Legalábbis egy részük biztosan.

Úgy tűnik, igazuk van azoknak, akik már rég megmondták, hogy nem kizárólag az akaraterőnek köszönhetőek a karcsú vonalak – vannak, akik szerencsés alkattal születtek.

tilda-swinton19dec.jpg

Kép: Tilda Swinton színésznő 2019-ben a Marracech Filmfesztiválon, 59 évesen - nála vajon mit mutat a májfunkció? A kép forrása: redcarpet-fashionawards.com

 

Létezik egy Gilbert-kórnak nevezett állapot, amely az európai lakosság nagyjából 5-10 százalékát érintheti.

A génhibával születettek közül sokan nem is sejtik, hogy a májuk a normálisnak tartotthoz képest csupán 30-40 százalékos hatásfokkal dolgozik, amikor a vörösvértestek bomlástermékét, a bilirubint kellene feldolgozni.

A kór alattomos, hiszen nagyon kevés tünettel jár: jellegzetességei az enyhén sárgás bőrszín és a vékony testalkat.

Így aztán az érintettek nem gyanakodnak, sőt, meglepődnek, amikor - általában egy rutin vérvétel alkalmával legkorábban 18-19 éves koruk körül, de nem ritkán sokkal később szembesülnek azzal, hogy kicsit magas a bilirubin szintjük.

További mellékhatások is ismeretesek: az átlagnál jobb energia, zsír- és glükózanyagcsere, alacsonyabb koleszterinszint és testsúly, melyek folyamodványaként kisebb a cukorbetegség és a szív-és érrendszeri betegségek rizikója. Mindezekből következik, hogy a Gilbert-kórosoknak nagy esélyük van a hosszabb élettartamra és több egészségesen eltöltött évre, mivel az időskorra jellemző betegségek is elkerülik őket.

 

Mindez nem a képzelet szüleménye, és nem is tréfa: a bécsi egyetem (Universität Wien) közleményén alapszik.

Karl-Heinz Wagner, a táplálkozástudományi tanszék kutatója eredményeiről való beszámolója végén hozzáteszi: sajnos egyelőre nem tudjuk befolyásolni az emberi test bilirubinszintjét.

De már kísérleteznek azzal, hogy valamilyen módon – például bizonyos zöldségek segítségével több bilirubint juttassanak be a Gilbert-kórban nem szenvedő többség szervezetébe.

 

Amíg ezt a célt nem éri el a kutatócsoport, nem marad más hátra, mint a legjobbat kihozni magunkból: az egészséges táplálkozás és mozgás ugyanis a velünk született alkattól függetlenül is javítja életkilátásainkat, mint ahogy azt már korábban számtalan korábbi vizsgálat megállapította.

Érdekes, hogy ükanyáink korában még sokkal kevesebb volt az elhízott ember, mint manapság. Korábban sokat foglalkoztam családkutatással. Az ükanyám írástudatlan parasztasszony volt, orvos nem sokat láthatta. Szerintem az életmódjának köszönhette, hogy 85 évig élt, illetve annak, hogy az ő életében még nem a "fejlett" élelmiszeripar diktálta, mit ettek az emberek. ITT írtam róla korábban.

Tetszenek a témák? Kövesd a hajnal-anett.blogot a facebookon

Forrás:

https://medienportal.univie.ac.at/uniview/forschung/detailansicht/artikel/bilirubin-als-jungbrunnen/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnal-anett.blog.hu/api/trackback/id/tr7915399482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi25 2020.01.23. 19:22:43

Persze, hogy nem!
Ha körbe nézek az ismerettségi körömben, akkor azt latom, hogy a vékonyak-tulsulyosok fele-fele arányban vannak. Ha a vékonyakat nézem, kb 99%uk nem sportol, nem eszik jól mégis vékoby. (Pl. mellettem ülő kolléga. Folyamatosan kaja lóg a szájából. chips, csoki. valami zacsko allandoan zörög... ebédre mindennap pizzakolávalsütivel egytálétel, sport az annyi, hogy az irodaházban nincs lift, szóval fel kell maszni a masodik emeletre minden reggel, ill délben is, mert akkor meg fel kell hozni a pizzát. Vasággyal 45 kg! (30 éves) A vekony ismeroseim nagyon keves szazaleka vekony azert mert tesz is érte....! Egyszerüen szerencséjük volt a genetikailottosorsoláson. Ellenben én, sportolok, egezsegesen eszem, és életem vegeig ehezni fogok.... es igy is 59 -65-70 kg kozott mozgok....

Hajnal Anett 2020.01.23. 19:25:59

@Zsuzsi25: Ha egészségesen étkezel és sportolsz, lehet, hogy a végén Te leszel a nyertes! Mert a szemét kaja a sovány testben is tud kárt okozni...

mania47 2020.01.23. 20:27:19

Én is a genetikailag soványok közé tartozom. De a mi életünk sem fenékig tejföl: a bőrünk előbb ráncosodik, öregszik. A bőröm sápadt, ránézésre rögtön vérszegénynek gondolnak. Tény, hogy szívósabb vagyok, mint kortársaim (72 éves múltam) többsége. A 14 éves koromban elért 165 cm magassághoz általában 50 kg testsúly társult. Most már nagy örömömre időnként ötvenhat kilót mutat a mérleg. Meg kell tanulni ezzel az adottsággal élni.

Hajnal Anett 2020.01.23. 20:33:11

@mania47: Köszönöm a hozzászólást! Hát igen, mindennek van előnye és hátránya is. Gratlulálok a pluszkilókhoz! :) További jó egészséget!

Almandin 2020.01.23. 23:28:11

@mania47: Én is genetikailag vagyok sovány, de a bőröm nem ráncosodik. 43 évesen még semmi jele, apukám 70 felett se ráncos, pedig ő is sovány. Sokáig alacsony BMI-m volt, pedig én is szeretem a hizlaló ételeket. 30 felett azért híztam, de csak annyit, hogy nem vagyok gebe, normál testtömeg-indexem van, nekem így jobban tetszem.

Örömhernyó 2020.01.24. 00:52:25

@Zsuzsi25: Van olyan, hogy skinny fat. Vékony, de nincs kondija, nincsenek izmai, tüdőkapacitása kicsi, vonszolja magát.
Nem a testsúly a legfontosabb mérce.
Sokannpajzsmirigy túlműködés miatt soványak, ha akarnának se tudnának hízni. Mások dohányzással tartják magukat soványan, ha abbahagyják, meghíznak.
Rengeteg az izomsorvadásos alkesz, akik látszólag soványak, de ez amiatt van, mert az alkoholizmus leolvasztotta az izmaikat. Tipikusan ilyenek a lapos fenekű, aszott mellű nők, akiknek nincsenek vonalaik, a szájuk körül ráncok vannak, a cigizéstől, ujjaik sárgák a nikotintól.
Meg persze van a genetikailag sovány, aki csak "szerencsés". Férfiaknál ez azért egy szerencsétlenség is, mert látványos izomtömeget se tudnak felpakolni.

ymel 2020.01.24. 06:22:12

es mi a helyzet az azsiaiakkal? Itt Vietnamban ugyan mar sok fastfood etterem van, de a lakossag nagy resze sovany. Birom is a viet mature kategoriat. Szep nok vannak kozottuk, tobb, mint az europaiak kozott.

Zsuzsi25 2020.01.24. 07:45:26

@Örömhernyó: tipikusan toltott galamb alkat vagyok...en ennél tobbet tenni nem tudok. Soha nem leszek vékony... ha megfeszulok se

gyongyi70 2020.01.24. 07:48:24

Hát ez vicces. A férjem gilbert kóros, és ő az egyetlen a családban, aki plusz kilókkal küzd. Úgy látszik a jó étvágy mindent felülír. :-)

gyongyi70 2020.01.24. 07:54:40

@gyongyi70: szerintem ez inkább pszichés dolog. Én pl. nem vagyok gilbert kóros, mégis vékony vagyok, mert annyira nem érdeklődöm a kulináris élvezetek után. Ha éhes vagyok eszem, ha nem vagyok éhes, nem eszem, sosem ettem még egy falattal sem többet vmiből, csak mert finom. A férjem igen, nem véletlen, hogy nálunk ő a szakács. Ja, és ha ideges, akkor eszik. Ha én ideges vagyok, egy falat se megy le a torkomon.

Pipas 2020.01.24. 07:55:32

A cikk azt sugallja, implikálja, hogy a genetikailag sovány embereknek valamiféle káros génhibája van. Pedig rengeteg ember van, akik simán egészségesek és genetikailag soványak. Nem kórosan soványak, nem egészségtelen soványak, hanem csak egyszerűen nem hajlamosak az elhízásra, többá-kevésbé sovány testalkatúak.

Az összes nő, akikkel fogyókúrákat reklámoznak például ilyen. :-o

Pipas 2020.01.24. 08:02:43

@gyongyi70: "szerintem ez inkább pszichés dolog. Én pl. nem vagyok gilbert kóros, mégis vékony vagyok, mert annyira nem érdeklődöm a kulináris élvezetek után. "

Semmi sem indokolja, hogy ezt "pszichés dolognak" nevezd. Simán lehet, hogy genetikai okai vannak. Sőt, az is lehet, hogy "pszichés" okai vannak, aminek meg genetikai okai.

Sőt az is lehet, hogy nem azért vagy sovány, mert "annyira nem érdeklődöm a kulináris élvezetek után". Sok kövér ember van, akiket az evés annyira nem érdekel, mégis kövérek.

Gondolj bele, lehet, hogy az illető mondjuk 15-20 év alatt hízott el, mert nem mozgott. Ugyanannyit evett és most is ugyanannyit eszik, mint egy sovány ember, csak egy hangyányit kevesebbet mozog. Sőt, simán elképzelhető, hogy egy irodában dolgozó ember fele annyit eszik, mint egy rakodómunkás, mégis sokkal kövérebb. Mondanád erre, hogy ő "érdeklődik a kulináris élvezetek iránt", mert fele annyit sem eszik, mint a rakodómunkás? Ugye nem?

gyongyi70 2020.01.24. 08:10:11

@Pipas: Normális anyagcsere esetén az ember annyit kíván enni, amennyi az energiaigénye. Ezt látom pl. a lányomon is, aki versenysportoló, és edzés-szünetek alatt kevesebbet kíván enni. Nekem is jobb az étvágyam edzős napokon (én nem minden nap tudok mozogni, max hetente 2-3-szor. )
De egyébként is gyakran túlbecsüljük a mozgás "erejét". Ha utánaolvasol, brutális sportteljesítmény kell ahhoz, hogy ellensúlyozz egy szelet sütit vagy egy hamburgert. Ezt minden nap próbálom elmagyarázni a férjemnek is, mert azt hiszi, ha úszik egy órát, akkor büntetlenül ehet ezt-azt.
Itt sokkal inkább rossz szokásokról van szó: az ember megszokja azokat az adagokat, amit pl. kamasz vagy fiatalkorában büntetlenül megehetett, nem figyel a teste jelzéseire, és jönnek a plusz kilók. Nem 10-nél kell észbekapni, hanem 2-3-nál, mert akkor még könnyű korrigálni.

nnnnnnnn 2020.01.24. 08:30:04

Szerencséje annyiban van a vékonyaknak, hogy nem szeretnek különösebben enni. Egyébként az esetek 99,99%-ában csupán az döntő, hogy mennyi kalóriát visz be az ember, egyszerű fizika. Lehet, hogy a vékonyak egész nap össze vissza zabálnak az irodában, de valószínűleg otthon már nem kajálnak vacsorát-uzsonnát, vagy ha igen, akkor sem főtt ételt, mivel nem érdekli őket a kajálás, csak bedobnak 1-2 szendót, vagy akármit. Nem nasiznak este, és nem kajálnak ha megéheznek éjjel. Eddig akárhány dagadt emberrel találkoztam, mind evett este 6 után is, és éjjel is, és folyton nasiztak este. Egyébként aki este éhes az reggel nem érez éhségérzetet, ellenben aki este evett, az reggel is egyből éhséget érez.
A fogyásnak egy a titka: keveset kell enni. Bírtam mindig mikor jöttek nekem is ezzel a dumával a nők, hogy milyen szerencsés vagyok, mert alkatilag vékony vagyok. Érdekes módon minden husos barátnőm akivel együtt voltam valahogy kétszer annyit evett egy nap mint én, és folyton éhezett, meg este 7 után enni akart. Azon is meg voltak lepődve hogy nem volt otthon egy deka nasi se. Én meg azon lepődtem meg, hogy nők szájából mindenféle helyzetben el tud hangzani az "úgy ennék most egy kis csokit" mondat. Sose eszem csokit max szökőévben, szóval nálam aztán kereshetik. Se sütit. Se csipszet. Se kekszet. Se rágcsát. Se mogyit. Se magot.
Egy szó mint száz, akit nem izgat fel az evés, az könnyen tud vékony lenni, aki meg szereti a hasát, és érdekli ez a dolog, az könnyen meghízik, mert többet eszik mint amennyit elhasznál a teste, ilyen egyszerű.
Más kérdés hogy sose járnék vékony nővel, az olyan mintha egy fiút fogdosnék. A barátnő legyen husos, az szexi, és legalább meg lehet enni ha kitör a klímakatasztrófa.

Pipas 2020.01.24. 10:01:09

@gyongyi70: "De egyébként is gyakran túlbecsüljük a mozgás "erejét". Ha utánaolvasol, brutális sportteljesítmény kell ahhoz, hogy ellensúlyozz egy szelet sütit vagy egy hamburgert. "

Hát ez relatív. Cirka húsz perc, fél óra alatt meglehet, perse sütije válogatja. Csakhogy az emberek nem egy sütit esznek, hanem négyet, meg nem egy szelet pizzát, hanem négyet, megreggelit, meg egy szendvicet délután. Így a fél órából hamar lesz négy meg öt és senki sem akar naponta öt órát szobabiciklizni. :)

midnight coder 2020.01.24. 10:26:40

@nnnnnnnn: "Szerencséje annyiban van a vékonyaknak, hogy nem szeretnek különösebben enni."
Van ilyen is, de ez is jó eséllyel genetika vagy valami szerzett betegség. De Pl. egy pajzsmirigy túlműködés is elég szépen soványan tart. Illetve Pl. a dohányzás is. Egy rakás ember csak azért cigizik, mert nem akar elhízni. És jó sok ember hízik el a cigi letevése után. De más hormonális változások is tudnak szépen hizlalni. Ez az egész táplálkozás, mozgás, fogyás, hízás dolog egy iszonyúan komplex rendszer amibe belejátszik a bélflórától az emésztőrendszerig, a hormonháztartástól az idegrendszerig millió dolog, amit a mai primitív orvostudománynak esélye sincs kezelni, legalábbis az átlagpolgár esetén. Egyrészt, mert a folyamatok jó részét nem is ismerik, másrészt amit ismernek annak a feltérképezése is rohadt drága lenne egy-egy mezei polgár esetén. Inkább elintézik azzal, hogy ne zabálj annyit és fussál paraszt, majd jól lefogysz tőle. Ha meg nem, az is csak bevétel, ráadásul az egész a te hibád, elvégre miért nem vagy aszkéta.

midnight coder 2020.01.24. 10:27:56

@Pipas: Plusz, ez a cirka 20 perc kb. akkor igaz, ha főállású sportoló vagy elszánt sportbuzi vagy, és semmi másról nem szól az életed csak errõl.

Pipas 2020.01.24. 10:57:34

@midnight coder: "Plusz, ez a cirka 20 perc kb. akkor igaz"

Nem hinném. Én mértem különféle kardio gépekkel az energialeadást és arra jutottam, hogy edzetlen állapotban is elég jól le lehet adni ennyit. Persze ahogy az ember rendszeresen nyomja a kardiot az edzettsége is jobb lesz és több energiát tud leadni, de a növekedés nem olyan hatalmas, ahogyan azt gondoltam volna.

Egy év napi edzés után mondjuk kétszeresére is nőhet az időegység által leadott energia, de azért a negyed óra, fél óra elég egy süteményre.

Viszont vannak nagyon becsapós kalóriabonbák. Egyszer vettem egy vödör kávéport, három az egyben, kávé, cikor, tejpor. Otthon megnéztem a kalóriát, kiderült, hogy egy kávé fél óra kardió, teljesen elborzadtam. Ennyit nekem nem ér a kávé, elajándékoztam és azóta csak magam által készített kávét iszom. Édesítószerrel.

Energiaital pl. cirka 200 KJoule, pár perc kardió, mondjuk 2-5 perc, de akkor már inkább energiamentes energiaital.

Az a tanulság, hogy az emberek lemondanak egy csomó dologról, mondjuk a cukorról a kávéba vagy a cukros udítőről, meg ilyenekről. Aztán nem fogynak. Azért nem, mert *minden* olyan dologról le kell mondaniuk, amiben sok a kalória. Hiába mond le valaki a napi három cukros üdítóról, amikor teljesen ösztönösen egy plusz szelet pizzával kompenzálják.

Mindenről, amit iszol és eszel pontosan tudnod kell, hogy mennyi az energiatartalma. Mindenről, mindig! A levesporról, a kefírről, a joghurtról, akkor is, ha az ember úgy hiszi, hogy az adott dolog nem hízlal vagy egészséges.

Almandin 2020.01.24. 11:08:55

@nnnnnnnn: Pedig én vagyok az élő példa, hogy van genetikusan sovány ember. Sőt, én inkább este szeretek sokat enni. Reggelizni nem vagy csak keveset szoktam (abban a napszakban nem vagyok éhes), ebéd közepes mennyiségű, vacsora jó sok. Szeretem az édességeket, függőségem van. A pajzsmirigyem nem működik túl, Gilbert-kórom sincs. A meglévő egészségi problémáim többsége nem függ össze az alkatommal. 30 felett valamennyit felszedtem, de nem túl sokat, most vagyok ideális súlyban. Valószínűleg sose fogok elhízni (hacsak valami betegség fel nem borítja a hormonháztartásomat).

midnight coder 2020.01.24. 11:11:15

@Pipas: Igazából minden egészséges embernek van egy testtömege amit különösebb erőfeszítés nélkül fenn tud tartani. Ez nálam úgy 120 kiló. Ez fixen megvan, se fel, se le. Nagy-nagy szopások mellett (diétás kaja, napi egy óra séta, napi úgy egy óra súlyzózás) le tudtam vinni 110 kilóra, úgy egy év alatt. De cserébe a melóba a teljesítményem jócskán lecsökkent. Úgy egy évig tartottam ezt, aztán szépen elengedtem. Ha főállásban csináltam volna mint a Norbi aki lényegében abból él hogy nem hízik el (mondjuk azért testépítő versenyen nemigen rúgna labdába) akkor lejjebb is tudtam volna vinni, vagy ha valami szerhez nyúlok - akár csak a cigihez, esetleg piához, de ennyit nem ért meg nekem.

Almandin 2020.01.24. 11:15:06

@midnight coder: A pajzsmirigy-túlműködésre nem érdemes legyinteni, mert sok olyan panaszt okoz, ami rontja az életminőséget.
www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/pajzsmirigy-tulmukodes/77

midnight coder 2020.01.24. 11:51:04

@Almandin: Tudom, ugyanakkor van ilyen mellékhatása.

Pipas 2020.01.24. 12:12:11

@midnight coder: "napi egy óra séta, napi úgy egy óra súlyzózás"

Ezeket akár abba is hagyhatod, napi egy-két óra ntenzív kardio. Persze a szakirodalom heti háromszor húsz percet mond, de az elég kevés. :(

"Igazából minden egészséges embernek van egy testtömege amit különösebb erőfeszítés nélkül fenn tud tartani."

Ezzel egészen pontosan annyit mondtál, hogy:
1) Az emberek képesek különösebb erőfeszítés nélkül élni.
2) Az emebreknek van tömegük.

Nem? :D

MEDVE1978 2020.01.24. 12:33:27

Sajnos az életem kb. felében különböző mértékben túlsúlyos voltam, most is az vagyok. Kisgyerekként még nem, utána kaptam kiskamaszként egy olyan gyógyszert, aminek a mellékhatása az állandó jó étvágy volt. Ennek köszönhetően voltam 175 cm és 90 kg 14 évesen, bár férfiként ez talán még működőképes. Kb.20 évesen lefogytam és 37 éves koromig a normál kategória tetején, enyhe túlsúlyban. Most, 40-en túl megint túlsúlyos vagyok, bár most legalább nem az elhízott kategóriában.

A tapasztalat: igen, a sok sporttal le tudsz fogyni vagy jó súlyban tudsz maradni. Huszonéves koromban én is ezt tettem, tanulás majd munka mellett különösebb egyéb kötelezettségek nélkül: heti 2-3 kosárlabda, egy foci, két gyúrás és kondi. Ebből is jól látni, hogy egy családos ember már elég nehezen oldja meg a heti 5-6 sportot és ahhoz elég fanatikusnak is kell már lenni. Persze amikor már családom lett, nem is tudtam fenntartani, szép lassan a heti egy sport maradt.

És igen, ott vannak a genetikailag irtó szerencsések. Kolléganőm eszi a gumicukrot, rendesen ebédel, vacsorázik, tészták a kedvence. 50 kg, szuper segge van, vékony dereka. Több kollégám is ugyanannyit eszik ebédre, vacsorára, mint én, mégsem híznak el. Egyszerűen nem hajlamosak rá. Anyámnak pajzsmirigytúltengése van már fiatal kora óta. Komolyan mondom, hogy 40-60 éves koráig többet és édesebbet evett mint én a 190 magas, 100 kilós férfi és végig 50-60 kg között maradt.

Mellettük viszont van több olyan kolléganő is, aki annyit eszik, mint egy madár, mégis 80-90 kg vagy sima irodai munkát végző kolléga, akinek nagy sörhasa van, pedig semmivel nem él másképp mint mondjuk a szobatársa, aki sovány.

Sajnos az egész indifferens, az élet ilyen. Sok helyen kibasz az emberrel, megint más helyeken lehetőségeket ad, megint más helyeken pedig szerencséd van. A lényeg sajnos az, hogy le kell fogyni, mert az elhízottság az embereknek gyakorlatilag az összes mostanában arató betegségtípus plusz rizikót jelent (asztma, cukorbetegség, rák, szívbetegség, keringési dolgok stb.).

midnight coder 2020.01.24. 13:10:46

@Pipas: Nem. Van egy normál testtömeged amit normál kajálás és egy átlagpolgártól kb. elvárható mozgás (kb. napi fél óra séta) tartható. Ezt különböző mértékű aszkézissel el lehet tolni lefelé. Napi egy-két óra kardio már beteg dolog, hacsak nem az a munkád (= személyi edző, főállású sportoló, színész, esetleg kubikos vagy dél-afrikai bányában vájár) vagy.

Örömhernyó 2020.01.25. 09:07:55

@Zsuzsi25: Nem soványnak kell lenni, hanem egészségesnek. Gimiben volt egy osztálytársnőm, aki alacsony és kerek volt, de röplabdázott. Senki meg nem mondta volna róla. De sportolt és izmai voltak, csak emellett kerekded is volt. Ez mind rendben van. Nem a centik, körfogat, kilók, BMI számítanak, hanem a kondíció, szív, tüdő állapota, izomszövet aránya a testtömegben.

Örömhernyó 2020.01.25. 09:10:16

@midnight coder: Napi egy óra kardió nem kevés és persze a többségnek nem fér bele az idejébe. De erre nincs is szükség. Elég heti háromszor egy óra intenzív mozgás.

Hajnal Anett 2020.01.25. 10:34:09

@MEDVE1978: Köszi, hogy megosztottad a történeted, én is hasonlóan gondolom, mint ahogy Te az utolsó bekezdésben írtad.
süti beállítások módosítása