Nyelvtanulásról, gyereknevelésről, táplálkozásról, történelemről, jelenről és jövőről...

Hajnal Anett

Hajnal Anett

Beperli a BMW-t a Greenpeace

és még három céget a klímakárosító tevékenységük miatt

2021. szeptember 06. - Hajnal Anett

 

co2gerdaltmannpixabay.jpg

A Greenpeace és a Deutsche Umwelthilfe nevű német környezetvédelmi szervezet beperelte a BMW-t, a Mercedes Benzt, a Volkswagent és a Wintershall Dea gázkonszernt.

A céljuk az, hogy a három autógyár 2030-ig teljesen hagyjon fel a belsőégésű motorral ellátott kocsik árusításával, illetve, hogy a Wintershall Dea 2026 után már ne nyisson meg új olaj- és földgázmezőket.

Egyre több szó van arról, hogy a klímakrízist nem a kisemberek okozzák, vagyis: Nem a Te hibád a klímaváltozás.

Lehet, hogy  azoknak is igazuk volt, akik azt mondták, az egyes ember nem fogja tudni megakadályozni a katasztrófát. Hiába csinálok én valamit a katasztrófák elkerülése érdekében, ha a többiek nem teszik, ez csak csepp a tengerben.

De talán mégsem kell kishitűnek lennünk, mert a szakértők szerint mégiscsak mi fogjuk megmenteni a világot. Az erőnk abban rejlik, hogy sokan vagyunk!

Sokáig azt hittük, hogy a politikusok és a nagy cégek vezetői a fejünk fölött döntenek, de kezdünk rájönni, hogy ez nem igaz. A politikusoknak és a cégvezetőknek van szükségük ránk, és nem fordítva. Mi vagyunk a választók és a vásárlók. Senki nem kerülhet hatalomra és senkiből nem lehet dollármilliárdos - nélkülünk. 

Amikor Jeff Bezos megköszönte az alkalmazottainak, hogy kifizették neki űrutazását, nem pont olyan reakciókat kapott, amilyenekre számított. Sokaknak kinyílt a bicska a zsebében. Ez az ember tényleg azt várja, hogy mindenki tapsoljon, amiért megállás nélkül éhbérért gürizhet, végignézve, ahogy beszennyezik a levegőt és a folyókat és kiírtják az erdőket, azért, hogy  Bezos és barátai feljuthassanak az űrbe - tíz percre?!

Úgy néz ki, eljött az a pont, amikor a cégeknek és a politikusoknak fel kell ismerniük, hogy változtatniuk kell a stratégiáikon, ha továbbra is az emberek támogatását szeretnék.

A Greenpeace a pert a szövetségi alkotmánybíróság 2021. márciusi ítéletére alapozza. Ez ugyanis kimondja, hogy törvénybe ütközik korlátozni a jövő generációinak szabadságjogait. Törvénybe ütközik, ha mi itt ma lehetetlenné tesszük, hogy a saját gyerekeink és unokáink szabadon lélegezzenek, étkezzenek és éljenek tíz-tizenöt-húsz év múlva.

Erről szól ez a per is. Nem a cégek ellehetetlenítése a cél, hanem az, hogy változtassanak a környezet védelme értelmében. Tényleg tartsák be azt, amit a Párizsi Klímaegyezmény előír. Ha rá lesznek kényszerítve, akkor meg is fogják tenni.

Ebben pedig nagy szerepe a kisembernek. Ő a vásárló, a fogyasztó, ő dönt a cégek sorsa felett. Ha ő azt mondja, nem akarja, hogy a cégek belsőégésű motort építsenek az új autókba, nem akarja, hogy tovább folytatódjon a földgáz és a olaj kitermelése, akkor a nagy cégek kénytelenek lesznek alkalmazkodni az új elvárásokhoz. Ha nem, akkor a nagyvállalatoknak számítaniuk kell arra, hogy a sajtó az ellenük indult peres eljárásoktól lesz hangos, ami nemcsak a jóérzésű vevőiket térítheti el, de lehet,  hogy rossz hatással lesz a befektetőikre is.

forrás: Klimaklagen gegen deutsche Großkonzerne, Redaktionsnetzwerk Deutschland, 2021.09.03.

kép forrása: Gerd Altmann, Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnal-anett.blog.hu/api/trackback/id/tr4916679804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajnal Anett 2021.09.07. 12:40:34

@TŐZS DEzső: Lehet, hogy nem ez lesz az utolsó per...

Alick 2021.09.07. 12:43:34

"Tényleg tartsák be azt, amit a Párizsi Klímaegyezmény előír."

A párizsi megállapodás valójában carbon credit piramisjáték.
Elfedi a valódi környezetterhelési problémákat, egyebek között a vízgazdálkodás anomáliát. A víz (különféle szinteken, halmazállapotokban) még az üvegház hatáshoz is nagyságrendekkel nagybb mértékben járul hozzá, mint a széndioxid.... az ökológiai ciklusokról és az elsivatagosodásról nem is szólva.

midnight coder 2021.09.07. 15:08:17

Elsõ körben a Greenpeace-t kellene beperelni ugyanezért. Az atomellenes tevékenységükkel jókora adag CO2 levegõbe juttatásáért felelõsek.

midnight coder 2021.09.07. 15:10:27

@TŐZS DEzső: Ezek elhanyagolható problémák a CO2-höz képest. Pluszban még ott vannak az autóipar által a levegõbe juttatott rákkeltõ anyagok.

Bkkzol 2021.09.07. 15:16:45

A "zöldek" megint megmutatták a képmutatásukat. A tüntetésekre azért olcsó repjeggyel utaznak... telefonjaik, számítógépeik valószínű kínában készültek ahol TB nélküli dolgozók vannak... környezetvédelmi előírások nélkül.

Macropus Rufus 2021.09.07. 15:41:11

@midnight coder: és ezek mint eltörpülnek 1db konténerszállító hajó egy napnyi káros anyag kibocsájtásától. + a repülők. Ha jól emlékszem akkor a youtube-on van egy videó a Becsület neppertől amiben kifejti mi a nagy bazmeg azzal, hogy az autósokat piszkálják a káros anyag kibocsátás miatt...

index.hu/tudomany/til/2019/07/08/egy_orias_teherhajo_tenyleg_annyit_szennyez_mint_50_millio_auto/
www.origo.hu/idojaras/20091125-hajo-szennyezes-karacsony-aru.html
korkep.sk/cikkek/tudomany/2019/05/19/a-15-legnagyobb-teherhajo-sokkal-jobban-szennyezi-a-kornyezetet-mint-a-vilag-osszes-autoja/
süti beállítások módosítása