Nyelvtanulásról, gyereknevelésről, táplálkozásról, történelemről, jelenről és jövőről...

Hajnal Anett

Hajnal Anett

A kötés az új jóga?

2015. szeptember 04. - Hajnal Anett

Önbizalmat ad, ellazít és javítja a memóriát - mi az? A kötés!

 A kötés nem a nagymamák kiváltsága, mostanában egyre több fiatal  lány körében hódít. A tengerentúlon már az „új jóga” elnevezést is kiérdemelte.

knitting-5447283_640.jpg

 

A kötés, a jógához hasonlóan többezer éves múltra tekinthet vissza. Segít kilépni a mindennapokból és lelassítani. Mindenki, aki tud kötni, ismeri azt az állapotot, amikor a monoton mozgás közben kisimulnak az idegek.

A kötést újra felfedezték a hollywoodi sztárok:  Julia Roberts és társai a forgatási szünetek üresjárataiban próbálják hasznossá tenni az időt.

A kötés, mint terápia

A tudomány sem tétlenkedik: több kutatást végeztek a kötés testre és lélekre gyakorolt hatásáról.

Az amerikai Minnesota államban működő Mayo Klinika arról kérdezte a vizsgálatában részt vevőket, mennyire töltötték aktívan az 50. és 65. évük közötti időszakot. Az eredmény:  azoknak, akik olvastak, rendszeresen játszottak (például kártyáztak vagy sakkoztak), vagy valamilyen kézműves jellegű hobbijuk volt, mondjuk kötöttek vagy foltvarrással foglalkoztak, 40 százalékkal kevesebb az esélyük a memóriazavarokra.

Van, ahol már “terápiás kötés” formájában is alkalmazzák az ősi technika  jótékony hatásait. Hosszú listák léteznek arról, miért jó a kötés a fájdalom, a depresszió, a stressz vagy a szenvedélybetegségek és az időskori elbutulás ellen.  A japán neurológus, Dr. Kawashima felkérést kapott egy videojátékokat gyártó cégtől egy olyan eszköz kifejlesztésére, amely javítja a memóriát . A tudós szerint nap, mint nap edzenünk kell az agyunkat – épp úgy, ahogy a testünket is.  Nem muszáj megvásárolnunk a logikai feladatokat tartalmazó játékot: a kötés is nagyszerű eszköz agyunk tréningezésére. „Mivel e tevékenység során mindkét kezünket használjuk, aktiváljuk a prefrontális kérget, az agy ilyen megdolgoztatása pedig segíthet megelőzni például az Alzheimer-kór kialakulását.”- mondja Dr. Kawashima.

Nem magányos műfaj!

A kötés a lelkünknek is jó. Miközben ellessük a  fogásokat, közelebb kerülhetünk idősebb nőrokonainkhoz, de később sem kell feltétlenül magányosan művelnünk ezt a tevékenységet.  Egyre többen vállalják fel a korábban a többség által ódivatúnak tartott hobbijukat. Lelkes „kötősök” saját internetes blogjaikon osztják meg ötleteiket az érdeklődő közönséggel és már Magyarországon is alakultak „gerillakötő csoportok”, melyeknek tagjai köztéren gyűlnek össze, hogy vidám díszítéssel lássanak el egy-egy oszlopot, padot vagy akár egy egész fát (!)

Kézzelfogható eredmény

A kötés „kétkezi munka”, és kézzel fogható  az eredménye is. Különösen a szellemi foglalkozást végzők számára igazi kincs az, hogy a befektetett idő és energia egyenesen arányos a végtermék minőségével.

Hozzájárulhat a gyerekek önbizalmának növeléséhez is. Iskoláskor előtt még túlságosan nehéz a kötőtű használatának elsajátítása, a körmöcske nevű népi kézműves eszköz segítségével viszont már óvodások is képesek egész sálat alkotni. És amikor a nagycsoportos kislányunk a saját készítésű sáljával a nyakában vonul be az oviba, akkor egészen biztosak leszünk benne, hogy ez a hobbi megéri a ráfordított időt!

(Megjelent a Képmás Magazin 2012/09 számában.)

A kép forrása: Oleg Mityukhin, Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnal-anett.blog.hu/api/trackback/id/tr57749312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása