Nyelvtanulásról, gyereknevelésről, táplálkozásról, történelemről, jelenről és jövőről...

Hajnal Anett

Hajnal Anett

Miért mászkálnak az idősek?

2020. március 26. - Hajnal Anett

A világ több országában felszólították a lakosságot az otthonmaradásra, a koronavírus terjedésének lassítása érdekében Nemcsak nálunk, máshol is bezártak az iskolák, az éttermek, a mozik - van, ahol szinte minden, amelyben nem élelmiszert vagy gyógyszert árusítanak. Otthonról dolgozik mindenki, akinél ez megvalósítható,  és tényleg nem teszi ki a lábát a többség (nem is nagyon lenne hová menni munka után).

Érkeznek azonban hírek arról is, hogy nem mindenki tartja be a rendkívüli szabályokat.

Németországban koronapartikon ünneplik a fiatalok saját ifjúságukat, dacolva a veszéllyel. Persze annak tudatában ilyen bátrak, hogy a statisztikák szerint ők maguk nem is igazán veszélyeztetettek.

Nálunk, úgy hírlik, elsősorban az idősebb korosztály képviselői a rebellisek. Pont azok, akiknél komolyabb esély van arra, hogy a vírusfertőzés miatt kórházi ápolásra, rosszabb esetben akár intenzív ellátásra szorulnak majd.

guitaristrichardrevel.jpg

De mégis miért nem maradnak otthon a magyar nyugdíjasok?

Aki ma 70-75 éves, az a második világháború után jött a világra. Nálunk sokáig Ratkó-gyerekeknek hívták őket, gondolván, hogy Ratkó Anna miniszter abortusztilalma miatt születtek olyan sokan. Valójában nemcsak nálunk, de a világ más részein is valóságos népességrobbanás következett a háború szörnyűségeit követő várva-várt békeidőkben.

Ezért hívják angolul baby boomereknek ezt a generációt. A kifejezés - hála a ma fiatal Y-nemzedéknek - újabban szitokszónak számít, és akár arra is használható, hogy elhallgattassunk egy idősebb embert, ha hozzá szeretne szólni klímavédelmi kérdésekhez.

De egyszer az Y-generáció tagjai is megöregszik majd (lehet, hogy hamarabb, mint ők maguk gondolnák), ahogy a korábbi nemzedékek. Ugyanis bármily meglepő, egyszer a baby boomerek is voltak fiatalok.

Nem is akármilyenek! Ők, a Nagy Generáció tagjai találták fel a beat zenét és kultúrát, ők hordtak először hosszú hajat, farmernadrágot  és miniszoknyát - akkor, amikor ez még valóban lázadásnak számított. A szocialista blokkban akár a rendőr is elvihetett valakit egy rendezetlennek ítélt frizura miatt. Ők tényleg felléptek, Kelet-Európában a kommunizmus, nyugaton a kapitalizmus ellen, akkor is, ha emiatt a börtönt kockáztatták.

Ma a gyerekeik próbálják meggyőzni őket az otthonmaradásról. Ők a mai negyvenesek, az X-generáció tagjai. Elveszett nemzedéknek tartják őket, mert a két forradalmi lelkületű, kísérletező csapat - a baby boomerek és az Y-generációsok - között sokaknak közülük nem sikerült megvalósítaniuk az álmaikat. Kötelességtudóan végzik a feladataikat, alkalmazkodtak előbb az idősebbekhez, most pedig a fiatalabbakhoz, akik a hírek szerint be se teszik a lábukat az irodába, amíg azt fel nem szerelik túró rudi automatával. 

Nem meglepő, hogy a mai negyvenesek nem értik a szüleiket. Ők otthonról dolgoznak, miközben segítenek a távoktatásban résztvevő iskolás gyerekeiknek, akiknek emelett igyekeznek az önkéntes karantén alatt is napi ötször egészséges és tápláló ételt varázsolni az asztalra... A nagypapa pedig az észérvek ellenére semmivel sem törődve vígan metrózik keresztül-kasul a városon?!

Talán szerepet játszik, hogy mai hetvenévesek a szocializmusban élték le fiatal felnőtt életüket, és negyvenes-ötvenes éveikben kellett alkalmazkodniuk egy teljesen új világhoz. Aki mer, az nyer! - ez volt a mottó, amely sokaknak sikert hozott.

Ha ma azt állítják, érte már őket baj, és azt is túlélték, akkor nyilván igazuk van. Ha nem így lenne, nem lennének ma velünk. Az más kérdés, hogy talán akadt egy szomszéd, egy rokon vagy egy cimbora, akinek nem volt ilyen szerencséje. Ő már nincs velünk, ezért nem inthet minket óvatosságra.

Hozzátartozik a dologhoz, hogy a Ratkó-gyerekek többsége hozzászokott, hogy ne higgyen a hatalmon lévőknek. Voltuk köztük, akik hűek voltak valaha a hatalomhoz, de ők talán még kevésbé hisznek ma a sok csalódás után. Csoda-e, ha most nem tartják meg a most kihirdetett rendszabályokat? 

 

Kép: Pixabay, Richard Revel

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hajnal-anett.blog.hu/api/trackback/id/tr5015556490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xtlight 2020.03.27. 13:32:37

Vagy esetleg fel sem fogják, mi az, hogy virus, hogyan terjed, és miért kellene otthon maradniuk, mert az ő idejükben nem volt divat az élethosszig tartó tanulás. Esetleg eltompultak, demensek, és már azt sem értik meg, amit a szájukba rágnak. Talán csak szarnak mindenre, és mindenkire, mert megkeseredtek. Vagy szimplán hülyék, ahogy az átlag fiatal és az átlag középkorú is hülye, mint a segg. Ez lesz az.

Hajnal Anett 2020.03.27. 15:48:57

@xtlight: Hát, nem zárom ki, hogy más okok is lehetségesek, mint amiről én írtam...

mindenlébenkanál 2020.03.27. 17:43:10

Vagy esetleg már megéltek egy hasonló járványt: aipm.hu/hu/vedooltasok/jarvanyos-gyermekbenulas
Megjegzem 69 éves vagyok, és home office-ban nyomom.
De nem értem ezt a "hülye nyugdíjasok" hangulatot, Ma kinn voltam 2 megállónyira számítógép tartozékért, (muszáj volt) és szerintem az utcán és boltban látott népesség kor szerinti megoszlása nem tért el a teljes népességétől :-).
A csapból is az folyik, hogy a járvány az idősekre veszélyesebb, de talán figyelembe kellene venni azt a tényt is, hogy azokon a helyeken, ahol már féltérden, vagy mélyebben van az egészségügy, az intenzív kezeléseknél - szerintem is teljesen jogosan - előnyben részesítik a fiatalabbakat. Szóval magyarul, ha választani kell, kit hagyjanak meghalni, akkor az az idősebb beteg lesz. Ezzel semmi bajom, csak nem kellene még ekörúl is indulatokat generálni.
És ez nem erre a posztra vonatkozik, sőt... Viszont belefutottam általam teljesen normálisnak tartott negyvenesnél is abba, hogy "miattuk maradunk otthon". Pedig lófüle: közös érdek, hogy lassítsuk a járványt (hátha akkor kevesebb nénibácsit kell feláldozni).
És már csak a frusztráció levezetéseként két mondat, amit olvastam, és falramásztam tőle.
Ifjú anyuka (nem szó szerint): Miattuk szenvedünk a négy fal között a gyerekekkel. Illetve egy még ifjabb titán: Miattuk szívunk.
Na kipuffogtam magam.

laci_52 2020.03.27. 19:00:22

A poszt végkövetkeztetése teljesen fals, egyébként sem kedvelem a generációk szerinti általánosítást. Mindenki tartozik egy generációhoz, de a sorsa teljesen egyedi.

Hogy miért mászkálnak az idősek? Mert több idejük van rá mit a fiatalabbaknak és ingyen van a tömegközlekedés.

kéki béla 2020.03.28. 10:04:24

Na addig olvastam, hogy a rendezetlen frizura miatt elvihetett a rendőr... Ekkora baromságot...

xtlight 2020.03.28. 11:14:21

@mindenlébenkanál: "Ifjú anyuka (nem szó szerint): Miattuk szenvedünk a négy fal között a gyerekekkel. Illetve egy még ifjabb titán: Miattuk szívunk."

Nem miattuk szivunk. Mindenki saját magáért és a közösségéért veti magát alá a korlátozásoknak. Az viszont bosszantó, hogy kinézel az ablakon, és azt látod, hogy az idősebbek nem veszik ki a részüket a közös védekezésből. Embematikus volt az a mohácsi videó, amiben kamerába mondta a nyugdijas, hogy nagyon fél a virustól, nem is jár ki, mindezt az utca közepén.

A virusmentes hétköznapokban is objektive sokkal kevesebb méltányolható okuk van a mászkálásra, mint egy fiatalabb, dolgozó, gyerekes, családos, nem nyugdijas embernek. Mindig is zavart, hogy csúcsidőben eltömitették az expressz járatokat. Nincs kifogásom az ingyenes utazásuk ellen, amúgy sem a jegybevétel tartja el a közlekedési vállalatot, de nagyon jó lenne annak is 9 és 12 közé korlátozni az igénybevételét. Amig a kapacitások szűkösek, maradhatna a járvány elvonultával is a korlátozás.

Hajnal Anett 2020.03.28. 19:03:00

@xtlight: A járvány után is megvonni a szabad mozgást az idősebbektől?! Ez azért kicsit erős, nem?

mariska16 2020.03.28. 21:11:10

De arra nem gondol senki, hogy annak a nyugdíjasnak is kell ennie és azt be kell szereznie. Nem mindenkit tud a családja segíteni különböző okok miatt.

Hajnal Anett 2020.03.29. 10:04:27

@mariska16: Természetesen mindenkinek el kell mennie időnként bevásárolni vagy gyógyszertárba. Ez nem kérdés. De azért sokan ismerünk olyat a környezetünkben, aki nem azért megy el otthonról, mert muszáj, hanem mert ahhoz van kedve, vagy akár szinte dacból, mint egy tinédzser...
süti beállítások módosítása